Jag har genom Ären hoppat fram och tillbaka mellan olika program för mina listor. Jag har anvÀnt Todoist, Things och Remember The Milk. Men till slut fastnade jag för Omnifocus. Av flera olika anledningar:
Listor som alltid Àr med mig #
Omnifocus finns för Apples prylar, i riktigt bra versioner för bÄde dator, telefon och platta. Det hÀr innebÀr att jag alltid har mina listor med mig. Dessutom blir funktionerna för att snabbt och enkelt kunna lÀgga till saker pÄ listorna allt bÀttre.
I datorn Àr inkorgen i Omnifocus bara en tangentbordskombination bort, oavsett vilket program jag för tillfÀllet jobbar i. Det innebÀr att nÀr en sak jag behöver komma ihÄg dyker upp i huvudet kan jag vÀldigt snabbt skriva ner den pÄ en plats dÀr jag vet att jag kommer att titta igen.
I telefon och platta fungerar det nÀstan Ànnu bÀttre, tack vare en bra integration mellan Omnifocus och dela-funktionen som finns i iOS. Snabbt och lÀtt kan jag spara saker jag snubblar över till inkorgen.
Filterfunktioner som visar det jag behöver se #
I Omnifocus finns gott om filterfunktioner. Jag har bland annat en vy som visar mina kommande deadlines, sorterade i kronologisk ordning. Jag har en vy för dagens arbetsuppgifter, en vy för pÄgÄende projekt, en för saker jag vÀntar pÄ och en för saker som jag ska göra hemma. Att kunna separera jobb frÄn privat Àr vÀldigt bra.
PÄminnelse om veckogenomgÄng #
Bra Àr ocksÄ funktionerna för veckogenomgÄngen, som pÄminner mig om vilka projekt det var lÀnge sedan jag tittade till. Omnifocus visar dÄ alla inplanerade uppgifter för respektive projekt, vilket bland annat Àr ett bra tillfÀlle att fundera pÄ om jag verkligen vet vad som ska göras hÀrnÀst.
Stegvisa projekt #
Projekt i Omnifocus kan vara av tvÄ olika slag, eller en mix av dem: Antingen ska uppgifterna utföras i en viss ordning, eller sÄ kan de utföras i vilken ordning som helst.
Typexempel för mig Àr en artikel. Först ska jag göra intervjuer, sen ska jag skriva, sen ska jag lÀmna till redaktör och slutligen ska jag fakturera. SÄ lÄngt Àr det en tydlig sekvens. DÀr jag inte kan göra nÀsta steg innan nuvarande Àr slutfört.
Men om flera personer ska intervjuas kan jag ofta planera och genomföra dem parallellt.
Tack vare att Omnifocus hanterar bĂ„da alternativen ser jag bara de uppgifter som jag faktiskt kan jobba med i projektet. Innan alla intervjuer Ă€r slutförda dyker inte âSkriv artikelâ upp som ett möjligt alternativ.
Inte bara deadlines - utan Àven startdatum #
Ett annat sÀtt att hantera vad som finns tillgÀngligt Àr startdatum. Till skillnad frÄn deadlines, som talar om nÀr nÄgot ska vara klart, bestÀmmer ett startdatum nÀr Omnifocus ska visa en uppgift för mig.
Det hÀr Àr vÀldigt bra bland annat för de saker som jag inte vill eller kan jobba med just nu, men vet att jag vill Àgna mig Ät sen. Jag vet att jag har en deadline den 15 juni, och att jag den 16 juni vill börja jobba med ett annat projekt. DÄ ger jag första uppgiften i det projektet 16 juni som startdatum och fram tills dess kommer det inte att pocka pÄ min uppmÀrksamhet.
Ă terkommande uppgifter #
Vissa saker ska upprepas vid vissa fasta datum. Momsredovisningen till Skatteverket vart tredje kvartal, den tolfte i den aktuella mÄnaden. Andra saker behöver upprepas med ett visst intervall mellan tillfÀllena, dÀr nÀsta tillfÀlle ska skapas med en deadline sju dagar efter senaste tillfÀllet dÄ den slutfördes.
Omnifocus hanterar bÄda möjligheterna. Och dessutom kan det lika gÀrna vara startdatum som deadlines som upprepas. Jag kan alltsÄ stÀlla in att en uppgift ska fÄ ett nytt startdatum 14 dagar efter det att jag slutfört uppgiften den hÀr gÄngen. VÀldigt bra för saker som ska göras dÄ och dÄ, inte har bestÀmda deadlines, men som det inte heller finns anledning att göra allt för ofta. SÄ har jag till exempel skapat min pÄminnelse för att skicka fakturor.
Det hÀr Àr ett inlÀgg i Ärets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlÀgg varje dag under 100 dagar i strÀck, med start den första mars. Jag Àr med för första gÄngen och har bestÀmt mig för att skriva 100 inlÀgg som hjÀlper dig att anvÀnda din dator pÄ ett smartare sÀtt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.
För att inte missa nÄgot av det jag skriver kan du prenumerera pÄ mejllistan hÀr nedan. Eller lÀgga till min webbplats i din RSS-lÀsare.
LÀnkar till alla mina tips hittar du hÀr.
[et_bloom_inline optin_id=optin_9]